Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)


ZundertN.H. Kerk  
Vincent van Goghplein 1, Zundert 

Op 12 april 1805 werd de eerste steen gelegd voor het kerkje, dat op 23 maart 1806 in gebruik werd genomen. In 1849 werd Theodorus van Gogh, vader van Vincent van Gogh, benoemd als predikant. Het kerkje bezit diverse kunstvoorwerpen, waaronder koperen lezenaars en zilveren avondmaalbekers. Op de begraafplaats grenzend aan de kerk ligt het grafje van Vincent van Gogh, een broertje van de beroemde kunstschilder, die precies één jaar eerder (1852) werd geboren en is gestorven. De kerk is voor groepen te bezichtigen op afspraak bij de VVV.
 

alt


Rooms Katholieke Kerk St. Trudo 
Molenstraat 7, Zundert

Deze kerk dateert uit 1927. Architect was Jan Stuijt. Bevat 17e eeuwse kunstschatten uit de voormalige St. Michielsabdij van Antwerpen. In het gebouw bevinden zich barok marmeren altaarretabels uit de 17e eeuw, een drietal albasten beelden, enkele schilderstukken en twee gebeeldhouwde eiken biechtstoelen uit de 17e eeuw.


Rooms Katholieke Pastorie St. Trudo
Molenstraat 9, Zundert 

De pastorie is in 1775 gebouwd voor G.J. Milly, heer van Middelburg/ oud-pensionaris-honorair van Tholen. Het is een laat 18e eeuwse herenhuis met Empire schuiframen en een omlijste ingang. Het geschilderdbehangsel dateert van ca. 1777.


Gemeentehuis
Markt 1, Zundert 

Het huidige gemeentehuis van Zundert is een gepleisterd, neoclassicistisch gebouw met fronton op Dorische halfzuilen en met een gekoepeld klokkentorentje (met 26 klokken). Dit gebouw dateert van de jaren 1830-1840 en is ontworpen door Pieter Huijsers. Oorspronkelijk diende dit gebouw als woonruimte voor de veldwachter en gevangenis. In 1966 en 1990 werd het gebouw geheel gerestaureerd en uitgebreid.


Het bloemencorsomeisje
Markt, Zundert 
 

In Zundert wordt jaarlijks het bloemencorso georganiseerd. Ter gelegenheid hiervan werd in 1979 dit in brons gegoten beeld op de Markt geplaatst. Het beeld is gemaakt door H. Groenhuis en stelt een bloemenmeisje met versierde fiets voor. Dit is een herinnering aan de oorsprong van het corso.


Boerderijherberg ‚ÄėIn den Anker'
Rucphenseweg 35, Zundert 

De uit 1635 daterende boerderijherberg is het oudste nog oorspronkelijke gebouw in deze omgeving. Het boerderijcaf√© heeft de oudste vergunning in Nederland. In 1998 ontving het de Nationale Monumentenprijs.¬†De Boerderij en Herberg zijn gelegen aan de Van Gogh-fietsroute ‚ÄėDaar in de hei was het zo mooi‚Äô. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de VVV.


De Akkermolen
Akkermolenweg 13, Zundert 

Deze molen, oorspronkelijk bestemd voor het malen van graan, is gebouwd in de 15e eeuw. De molen is te bezichtigen na aanvraag bij Akkermolenweg 15, telefoonnummer (076) 597 34 70 of 597 30 19 (de heer J.Brosens) .


Monument van de Amerikaans 104de Infanterie Divisie
Meirseweg, Zundert 

Dit monument is op 5 mei 2001 onthuld en is opgebouwd uit meerdere elementen. Een Amerikaanse Sequoia boom (toespeling op de boomkwekerijgemeente Zundert, als de bijnaam van de Amerikaanse 104de Infanterie Divisie: ‚ÄėThe Timberwolves‚Äô, bevrijders van Zundert) en een plaquette met het Divisie embleem (de kop van een wolf, met de dankbaarheid van de bewoners van Zundert aan hun bevrijders). In de bestrating voor het monument is een witte ster verwerkt die op alle voertuigen van de westelijke geallieerden voorkwam. Het is een verwijzing naar alle nationaliteiten die hebben deelgenomen aan de bevrijding van Zundert. De informatiebox geeft uitleg over het verloop van de bevrijding.RijsbergenBeeldengroep
Rijsbergen 

In het park tegenover de kerk St. Bavo, waar tot 1919 de toren van de kerk stond, is in juni 1936 in opdracht van het kerkbestuur een H. Hartbeeld geplaatst. Het bronzen beeld werd vervaardigd door Aloys de Beuleuit Gent. 
In mei 1940 zijn daaraan nog twee beelden toegevoegd (een boer en een boerin). Deze beelden waren eveneens van de hand van Aloys de Beule. 
De uitbreiding van het beeld was een geschenk van de parochianen aan pastoor Verbunt vanwege zijn koperen pastoorsjubileum.


Rooms Katholieke Kerk St. Bavo
St. Bavostraat 12, Rijsbergen 

Bezienswaardig gebouw met muurschilderingen van Dom. J. van der Mey O.S.B., glasramen van Lou Asperslagh en grafstenen van kardinaal Frankenberg.
 

alt 


Dorpspomp
St. Bavostraat, Rijsbergen. 

Op de Markt in Rijsbergen staat de laatste dorpspomp. Voorheen waren in de St. Bavostraat drie dorpspompen. De pompen deden dienst tot de jaren vijftig, daarna werd er waterleiding in Rijsbergen aangelegd.


Oorlogsleed
St. Bavostraat, Rijsbergen 

De ontwerper van het beeld is Niek van Leest uit Lage Zwaluwe. Het beeld is ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het symboliseert het feit dat bij oorlogen het meeste leed wordt berokkend aan de burgerbevolking. Het stelt een moeder en een kind voor, die op de vlucht zijn voor het geweld.


De Juffers
Lindekensplein, Rijsbergen 

Het beeld De Juffers werd in 2000 geplaatst. Maker van het beeld is Pierrot van Leest. De inspiratiebron voor het beeld was de plaatselijke folklore. Van Leest kwam tot de verbeelding van drie juffers, dansend en zwevend, met hun vage vormen roepen zij de sfeer van weleer op.


De Verzorging
Bejaardenoord Rijserf, Rijsbergen 

De ontwerper van het beeld is Pierrot van Leest. Op 14 juni 1985 werd het beeld onthuld ter gelegenheid van de opening van Huize Rijserf. Het beeld is gebaseerd op het idee van mantelzorg. Niet alle zorg laten uitgaan van beroepskrachten, maar ook de familie en vrijwilligers moeten de band met de ouderen bewaren.


Wijkzuster
Minister Verschuurstraat, Rijsbergen 

Dit beeld werd in opdracht van de Kruisvereniging Rijsbergen vervaardigd door Pierrot van Leest. Het is op 11 maart 1982 onthuld ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van de Rijsbergse Kruisvereniging. De eerste wijkzuster was een religieuze vrouw, die in habijt haar werk op de fiets in Rijsbergen verrichtte. Het is een hommage aan de wijkzusters, die onder moeilijke omstandigheden en dikwijls pro deo hun werk deden.


De Koe
Nassaustraat/Polanen, Rijsbergen 

In 2001 is voor de 25ste keer de Boerendag in Rijsbergen georganiseerd. Ter gelegenheid hiervan is er door Pierrot van Leest een koe ontworpen. Deze is geplaatst op de locatie waar de eerste boerendag gehouden is.

 
`